Kategorijos archyvas: Receptai

Spurgos su džemu (I)

  • 50 g cukraus
  • 30 g mielių
  • 2 kiaušiniai
  • 1 trynys
  • 100 g sviesto arba margarino
  • 125 ml pieno
  • 500 g miltų
  • 1 pakelis vanilės cukraus
  • 1 stiklinė uogienės arba džemo
  • 1/2 stiklinės cukraus pudros
  • Aliejaus virimui

Paruošti mielinę tešlą. Iš jos iškočioti 5 mm storio lakštą. Formuoti apskritimus. Ant pusės apskritimų dėti po šaukštą uogienės, apskritimų kraštus patepti baltymu ir ant viršaus uždėti kitą tešlos apskritimą (be uogienės). Truputį pakildinti. Spurgas virti aliejuje. Ataušusias pabarstyti cukraus pudra.

Spurgos su džemu (II)

  • 2,5 stiklinės miltų
  • 1 šaukštai cukraus
  • 60 g margarino
  • 2 kiaušiniai
  • 3 tryniai
  • 1 stiklinė pieno
  • 50 g mielių
  • 200 g uogienės arba džemo
  • 1 šaukštas acto arba spirito
  • druskos
  • 500 g taukų kepimui
  • Cukraus pudros pabarstymui

Iš mielių, cukraus, dalies miltų, pieno paruošti raugą ir palikti šiltoje vietoje, kad pakiltų. Kiaušinius, trynius ir cukrų ištrinti ant garų, įberti žiupsnelį druskos. likusius miltus supilti pieną, raugą, išlydytus taukus, ištrintus kiaušinius ir actą. Užminkyti tešlą (neturi lipti prie rankų), palikti šiltoje vietoje. Kai padvigubės, iškočioti 1 cm storio lakštą ir stikline išspausti griežinėlius. Ant kiekvieno uždėti truputį uogienės arba džemo, pridengti kitu griežinėliu, kruopščiai sulipdyti kraštus. Spurgas sudėti ant pabarstytos miltais lentos. Palikti, kol pakils. Taukus taip pat įkaitinti, kad įmestas į įuos mažas tešlos gabalėlis tuoj pat išplauktų. Pakilusias spurgas mesti į karštus taukus. Indą pridengti dangteliu. Kai spurgos paraus, apversti ir baigti virti nepridengus (kartkartėmis įmesti į karštus taukus gabaliuką žalios bulvės). Gatavas spurgas išgriebti, nusunkti taukus, sudėjus ant sugeriamojo popieriaus ir pabarstyti cukraus pudra arba apipilti cukraus glajumi.

Slyvų pyragas

Tešlai:

  • ½ puodelio sviesto
  • 2 puodelių miltų
  • ¼ puodelio cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 išplakto kiaušinio
  • 2 valgomųjų šaukštų šalto vandens
  • Įdarui: 2 slyvos

Tešlos paruošimas: Sviestą sukapoti su miltais, cukrumi, kepimo milteliais, druska ir citrinos žievele, kol susidaro smulkūs trupiniai. Plaktą kiaušinį sumaišyti su vandeniu ir supilti į miltų mišinį. Suspausti tešlą į kamuoliuką. Trumpai paminkyti 5-6 kartus, kad tešla taptų vientisa ir vienodu storiu išploti nepateptos riebalais kepimo skardos dugną ir kraštus. Įkaitinti orkaitę iki 375F.
Įdaro paruošimas: Slyvas išdėlioti perpjauta puse į viršų, truputį uždengiant viena kitą, tešla išklotos kepimo skardos dugne. Sumaišyti miltus, cukrų ir cinamoną. Užbarstyti mišinį ant slyvų. Pabarstyti pjaustytais migdolais. Kepti 35 – 45 minutes, kol tešla gražiai pagelsta, o slyvos „burbuliuoja“.

Sausaininis pyragas / Tinginys

  • 250 g margarino EVE (ar kito, skirto kepimui)
  • stiklinės pieno
  • stiklinės cukraus
  • 3-4 š. kakavos
  • razinų (riešutai, saulėgrąžos ar pan.)
  • 4 pakelių sausainių „Gaidelis“

Margarinas ištirpinamas ant ugnies, įpilamas pienas, cukrus, kakava, razinos. Maišant pakaitinama. Sudedami sulaužyti sausainiai. Viskas išmaišoma, kad būtų tiršta masė ir sudedama į kepimo forma išklotą formą. Masė suslegiama ir padedama į šaldytuvą.

Pasukų punšas

Reikės:
  • ¾ puodelio šaknų alaus
  • 2 valgomieji šaukštai sviesto
Paruošimas:

Į puodelį supilamas visas šaknų alus. Sviesto sudedamas į puodelį. Viskas sudedama į mikrobangų krosnelę ir palaikoma aukštoje temperatūroje apie minutę.